Cele șapte Bucătării ale Chinei – Stilul Cantonez


Salutare și bine v-am regăsit!

Săptămâna aceasta, vom continua să vă prezentăm minunata lume culinară a Chinei. Începem cea de a doua săptămână cu Stilul Cantonez.

Stilul Cantonez

Să începem a doua săptămână cu un stil la fel de interesant ca cel de săptămâna trecută, anume stilul Cantonez, numit și stilul Yue. Acest stil aparține în mare parte, Provinciei Guangdong, situată în sudul Chinei, chiar pe coasta Mării Chineze de Sud. Deși poate mulți dintre noi nu cunoaștem acest stil de gătire, el este folosit în majoritatea restaurantelor chinezești occidentale. Stilul Cantonez este caracterizat printr-o bucătărie nu foarte condimentată, însă acest stil optează pentru o armonie de arome pentru a folosi ingredientele la potențialul lor maxim !  Gastronomia chineză nu ar fi completă fără acest stil și abilitățile impresionante de stir-fry ale chefilor sudici și echilibrul dintre dulce și aromat al acestor feluri de mâncare. Ingredientele caracteristice sunt foarte la îndemână și se combină excelent! Acestea sunt: zahărul, sarea, sosul de soia, vinul de orez, oțetul, uleiul de susan, ghimbirul, piperul și usturoiul în unele cazuri. Multe feluri de mâncare folosesc deasemenea fructe de mare, carne de vită și fructe exotice!

File de vită stir-fried cu mango

O rețetă moderna, poate puțin sofisticată, este extrem de populară în sudul Chinei unde mangoul este adorat și consumat foarte mult. Combinația aromei de ghimbir, a dulceței naturale a mangoului împreună cu sosul savuros face ca vita să capete un gust extraordinar.

 

Ingrediente

  • 450g de file de vită/ pulpă de vită
  • 1 mango nu foarte copt
  • Ulei de porumb/susan sau alune
  • 4 căciulii de usturoi, curățate și tocate mărunt
  • 4 cepe verzi, tăiate în secțiuni de 2-3 cm, partea albă separată de cea verde
  • O radăcină mică de ghimbir ( 2-3 cm) tăiată în fâșii subțiri
  • 15 ml de vin din orez sau vin alb demisec

Pentru marinadă

  • 2 mg sare ( un vârf de linguriță)
  • 2.5 mg zahăr ( jumătate de linguriță)
  • 5 ml sos de soia subțire ( o linguriță)
  • 5 ml sos de soia gros
  • 5 ml vin din orez/ vin alb demisec
  • Un vârf de piper negru proaspăt măcinat
  • 7.5 mg de amidon din cartofi/ porumb ( o linguriță jumătate)
  • 30 ml de apă ( 2 linguri)

Pentru Sos

  • 2.5 mg de amidon din cartofi/ porumb
  • 10 ml sos de stridii ( se poate substitui cu sos de soia cu puțin zahăr adăugat sau o linguriță de sos Worcestershire)
  • 5 ml sos de soia
  • 45 ml de apă

Metodă

  1. Tăiem fileul de vită în fâșii de 5 cm lungime și 1 cm grosime. Batem puțin vita cu dosul cuțitului și punem rezultatul într-un bol.
  2. Pregătim marinada: adăugați sarea, zahărul, sosurile de soia și piperul peste vită. Presărăm amidonul peste și adăugam apă câte o lingură odată, amestecăm bine ingredientele pentru a acoperi vita. Lăsăm vita la marinat în frigider pentru 20-30 de min.
  3. Curățăm mangoul, scoatem sâmburele și îl tăiem în fâșii.
  4. Pregătim sosul: amestecăm amidonul cu sosul ales, sosul de soia și apa într-o cană și o punem deoparte.
  5. Umplem un wok pană la jumătate cu uleiul ales. Încălzim uleiul la 180 C. Punem vita în ulei, folosind o pereche de bețișoare sau o lingură de lemn, amestecăm ușor pentru a ne asigura că toate bucățile trec prin ulei, pentru aproximativ 30 de secunde. Scoatem vita din ulei într-o farfurie tapetată cu servețele pentru a absoarbe excesul de ulei.
  6. Golim wokul, însă lăsăm aproximativ 3 linguri de ulei în wok, iar restul îl depozităm pentru a fi folosit mai târziu.
  7. Reîncălzim uleiul la temperatură înaltă pănâ când începe să fumege puțin. Adăugăm usturoiul, îl gătim puțin până prinde culoare, iar apoi adăugam partea albă de la ceapa verde și ghimbirul, amestecăm bine. Adăugăm din nou carnea de vită în wok și amestecăm cu o spatulă pentru un minut. Stropim vinul pe lateralele wokului și amestecăm. Dacă vita mai în sânge este pe placul vostru, este gata atunci când sfârâitul se oprește. Dacă preferați mai bine făcută, o vom lăsa să se gătească puțin mai mult, amestecând continuu. Punem carnea într-un bol sau o farfurie.
  8. Vom mai adăuga o lingură de ulei în wok și vom adăuga mangoul, acoperim și prăjim puțin, la temperatură mai scăzută pentru aproximativ 1 min.
  9. Adăugăm sosul foarte bine amestecat făcut la pasul nr.4. Când observăm că începe să se îngroașe și să clocotească adăugăm partea verde de la ceapă.
  10. Aranjăm mangoul cu ceapa și sosul, împreună cu vita într-o farfurie adâncă și presărăm deasupra semințe de susan.

Rezultă patru porții. Se servește imediat! Merge foarte bine cu o salată, orez sau cu clasicii tăieței!

Vă dorim poftă bună! Și cum ne-am obișnuit, ne revedem săptămâna viitoare!