Cele șapte bucătării ale Chinei – Stilul Fujian


Salutare şi sperăm că aţi avut o săptămână minunată! Bine v-am regăsit. Astăzi vom descoperi împreună stilul Fujian.

Stilul Fujian

Acest stil își are originea în provincia Fujian, mai ales în capitala provinciei numită Fuzhou. Provincia se află pe coasta de Sud-Est a Chinei. Această bucătărie este cunoscută dupa stilul ei ușor, dar aromat, arome delicate și accent mai ales pe gustul umami. Ingredientele sunt foarte diverse, iar favoritele sunt fructele de mare și diferite ingrediente ale pădurii cum ar fi bambusul și ciupercile din zonele muntoase. Un alt aspect crucial în bucătăria Fujian îl reprezintă supele, de aceea în regiune circulă vorba (不汤不行不湯不) însemnând că o masă fără supă este inacceptabilă.

În consecință, astăzi vom prezenta o supă tipică zonei Fujian, numită Fujian Wonton (Huntun) Soup, o rețetă clasică de supă chinezească cu colțunași Wonton (Huntun), iar dacă nu dispuneți de foițe Wonton, orice aluat pentru colțunași vă va aduce mai aproape de rețeta originală. Spun să începem gătitul!

Fujian Wonton (Huntun) Soup

Ingrediente

  • Varză chinezească (o frunză)
  • O ceapă verde
  • 2 felii de ghimbir proaspăt
  • 300-400g de carne de porc tocată
  • Un vârf de linguriță de piper alb
  • 4 linguri de sos de soia
  • Un ou
  • O lingură și jumătate de sos de stridii (Oyster Sauce sau Worcestershire Sauce sunt ok deasemenea)
  • O lingură de vin alb demisec
  • O linguriță de vin alb demisec
  • 2-3 lingurițe de zahăr (după gust)
  • 1-2 lingurițe de ulei de susan
  • Aproximativ 1L apă
  • O lingură de ulei vegetal
  • ½ linguriță de sare
  • 2 lingurițe de oțet din vin alb
  • 1 linguriță de preparat condimentar cu aromă de găină (Maggi, Knorr etc.)
  • 20 de foi pentru Huntun, sau aluat de colțunași clasici

Instrucțiuni

  1. Îndepărtăm o frunză de pe varza chinezească și o tocăm mărunt, adăugăm rezultatul într-un bol.
  2. Tocăm ghimbirul și ceapa verde, vom separă partea albă de cea verde. În bolul cu varza adăugăm partea albă de la ceapă și ghimbirul.
  3. În bol adăugăm carnea tocată cu piperul alb, sosul de soia (4 linguri), oul, sosul de stridii sau alternativele, vinul, zahărul și uleiul de susan, amestecăm bine compoziția.
  4. Punem câte o linguriță din compoziție în foile de colțunași pe care le avem și le împăturim după bunul plac, dar să fie bine sigilate.
  5. Într-o oală mare vom adăuga apa, uleiul vegetal, Maggiul sau pentru ce ați optat dumneavoastră, sarea, zahăr (o linguriță), piper alb, lingurița de vin alb, jumătate de linguriță de ulei de susan și partea verde de la ceapă.
  6. Când apa începe să fiarbă, adăugăm colțunașii. Când începe apa să clocotească din nou, setăm temperatura la un nivel mic spre mediu și lăsăm să se gătească 4-5 minute, amestecând ocazional și gentil pentru a nu rupe colțunașii.
  7. După 4-5 minute, oprim focul și adăugăm oțetul. Porționăm în boluri și decorăm cu ceapă verde proaspătă!

Pe cât de simplă rețeta, pe atât de delicioasă! Această rețetă o veți întâlni în aproape fiecare restaurant chinezesc care se respectă sub diferite denumiri și ingrediente variate, însă esența se păstrează! Va fi întotdeauna o supă cu  Huntun dumplings.

Vă urăm poftă bună și spor la gătit!

Sursă poză: https://www.sidechef.com/recipes/2978/fujianese_wonton_soup_fujian_bian_rou/

Sursă informații : https://www.sidechef.com/recipes/2978/fujianese_wonton_soup_fujian_bian_rou/