Cele șapte bucătării ale Chinei – Stilul Hunan


Bine v-am regăsit și săptămâna aceasta!

Astăzi continuăm cu minunatele bucătării ale Chinei și vă vom prezenta stilul Hunan.

Stilul Hunan

Astăzi vom explora stilul Hunan. Bucătăria Hunan consistă în bucătăriile din regiunea râului Xiang, lacului Dongting și regiunea Hunan. Atât râurile cât și regiunea se află în partea centrală-sudică a Chinei. Acest stil este asemănător stilului Sichuan, asimilând multe caracteristici ale stilului Sichuan cum ar fi aromele picate și condimentate, însă difera prin câteva aspecte foarte importante cum ar fi : ingriedientele proaspete și foarte variate datorită zonei foarte bogate din punct de vedere agricultural, culorile vii și aromele foarte proaspete și tehnicile de gătit variate; de la prăjirea clasică „stir-fry” la înăbușirea în vase tradiționale, afumarea și coacerea în anumite recipiente clasice chinezești.

Pui Dong An

Nu putem vorbi despre bucătăria Hunan fără să menționăm puiul Dong An! Dong An este un județ din provincia Hunan, iar puiul Dong An este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare ale bucătăriei Hunan. Puiul delicat cu legumele proaspete, aromele puternice de chili și gustul clar de oțet de orez fac această mâncare una foarte îndrăgită de mulți oameni din jurul lumii, se spune că și Mao Zedong adora acest fel de mâncare.

 

Ingrediente

 • În jur de 4L de apă sau supă de pui concentrată
 • Un pui mediu curățat în jur de 1 kg
 • O bucățică de ghimbir (cantitatea după preferințe)
 • 3 cepe verzi proaspete
 • 1 chili roșu proaspăt
 • 3 ardei chili uscați
 • 2 lingurițe de vin Shaoxing/ vin alb demisec
 • 2 linguri de oțet din orez
 • Jumătate de linguriță de piper întreg Sichuan (poate fi înlocuit și de ardei iuți proaspăți/ piper negru)
 • Sare după cu gust
 • O linguriță amidon de porumb amestecată cu două lingurițe de apă
 • 1 linguriță ulei de susan
 • 4 linguri de ulei de alune pentru gătit

Metodă

 1. Adăugăm apă într-o oală încăpătoare la foc mare. Adăugăm puiul în apă și punem oala la fiert. Zdrobim jumătate din cantitatea de ghimbir aleasă, o ceapă verde și adăugăm în vas împreună cu puiul la fiert. Reducem temperatura și poșăm puiul pentru 10 minute. După, scoatem puiul din lichidul de gătit și îl lăsăm să se răcească, păstrăm lichidul în care am gătit puiul. Puiul ar trebui să fie gătit în proporție de 75%, iar carnea ar trebui să fie încă puțin în sânge, să nu vă îngrijorați.
 2. Când puiul este destul de rece pentru a putea fi manipulat, scoatem carnea de pe oase și încercăm să tăiem puiul în fâșii mici, după preferințe.
 3. Tăiem chilliul proaspăt pe lungime, scoatem semințele și în tăiem în fâșii mici, curățăm ghimbirul rămas și îl tăiem deasemenea în fâșii, similar cu chilliul. Tăiem partea verde a cepelor rămase (2) și le tocăm asemănător. Punem rezultatul deoparte.
 4. Încălzim un wok la temperatură înaltă până fumegă, apoi adăugăm uleiul și îl împrăștiem în wok. Când uleiul s-a încălzit, adăugăm chilliul proaspăt, ghimbirul împreună cu chilliul uscat și piperul Sichuan/alternativele și prăjim pănâ când aromele se imprimă în wok, trebuie să avem grijă ca condimentele să nu se ardă!
 5. Adăugăm puiul și continuăm să prăjim. Stropim puiul cu vinul ales și adăugăm sarea și oțetul după gust. Adăugăm jumătate de căniță din lichidul rămas de la fierberea puiului, iar apoi reducem temperatura puțin și lăsăm mâncarea să fiarbă încet pentru ca aromele să intre în pui, putem cu o lingură să acoperim puiul cu lichidul de la fierbere încontinuu.
 6. Adăugăm amidonul de porumb în lichid pentru a se îngroșa și a forma un sos, amestecăm continuu. Adăugăm cozile de ceapă verde și amestecăm de câteva ori. Scoatem mâncarea de pe foc și adăugăm uleiul de susan și amestecăm!

Vă urăm poftă bună și ne revedem și săptămâna viitoare cu altă rețetă și alt stil!

Sursă fotografie: https://whattocooktoday.com/dongan-chicken.html#wprm-recipe-container-26969

Sursă informații : https://whattocooktoday.com/dongan-chicken.html#wprm-recipe-container-26969