Cele șapte bucătarii ale Chinei – Bucătăria Sichuan


Salutare tuturor!

Institutul Confucius vă prezintă o nouă serie săptămânală unde vom explora împreună partea culinară a Chinei. Fiind o țară vastă și alcătuită din numeroase grupuri etnice și culturi diferite, aproape fiecare zonă a Chinei are stilul ei unic de a găti. Astfel vă vom introduce în cele șapte stiluri majoritate ale bucătăriei chineze: Stilul Sichuan, Stilul Cantonez, Stilul Hunan, Stilul Shanghai, Stilul Beijing, Stilul Fujian și Stilul Shandong.

Bucătăria Sichuan

Începem prima serie prin a vă prezenta stilul Sichuan. Provincia Sichuan este situată în partea de Sud-Vest a Chinei, cu capitala în orașul Chengdu. Această provincie este locul de naștere a multor feluri de mâncare recunoscute internațional și este chiar cea mai servită bucătărie din China. Stilul Sichuan deține o reputație pentru varietatea de condimente pe care o folosește, fiecare preparat necesitând condimente și tehnici de gătit diferite. Mâncarea este cunoscută pentru aromele puternice, picante și condimentate, dar pot apărea și arome dulci-acrișoare. Cele mai comune condimente folosite în Bucătăria Sichuan probabil se regasesc deja chiar în bucătăriile noastre! Acestea sunt feniculul, piperul, scorțișoara, usturoiul, chilli, iar alte condimente mai exotice ar fi anasonul stelat și Ardeiul Sichuan (care poate fi substituit de orice ardei iute).

Puiul Kung Pao

Puiul Kung Pao este una dintre cele mai faimoase și adorate rețete din arsenalul culinar chinezesc, în Lumea Occidentală, puiul Kung Pao este sinonim cu bucătăria chineză.

Această rețetă faimoasă caracteristică stilului Sichuan, tinde să incorporeze o gamă variată de gusturi și postgusturi: picant și condimentat, gustul savorii (umami) și ușoare arome dulci-acrișoare. Se spune că acest fel de mâncare era favorita guvernatorului regiunii Sichuan în timpul dinastiei Qing (1644-1911), după numele căruia a fost numit acest fel de mâncare „Kung Pao”.

Ingrediente

Pentru puiul Kung Pao avem nevoie de:

  • 350g de piept de pui
  • 60 ml de ulei de porumb, sau susan
  • 2-3 ardei chilli lungi mărunțiți cu tot cu semințe
  • 2 căciulii de usturoi, curățate și tăiate diagonal
  • 4-6 felii subțiri de ghimbir
  • 15 ml de vin de orez/ 15ml de vin demisec alb sau sherry
  • 3 cepe verzi, tăiate în cercuri mici
  • 50g de alune prăjite nesărate

Pentru Marinadă

  • 2 mg sare (un vârf de linguriță)
  • 10 ml sos de soia
  • 10 ml vin de orez/ vin demisec alb sau sherry
  • 10 ml oțet de orez/ oțet vin alb/ cidru de mere
  • 5 ml ( o linguriță) făină de porumb
  • 1-2 albușuri de ou, batute ușor

Pentru Sos

  • 15 ml sos de soia
  • 15-30 ml (1-2 linguri) sos de chili
  • 10 ml de oțet din vin alb sau orez
  • 10 mg zahăr
  • Jumătate de linguriță de făină de porumb
  • 90 ml ( 6 linguri ) de zeamă de legume sau apă
  • Servește 4 porții.

Metodă de preparare

  1. Tăiați pieptul de pui în cubulețe mici, de aproximativ 1 cm și așezați-le într-un bol.
  2. Pregătiți marinada: adăugați sarea, sosul de soia, vinul, făina de porumb și albușul de oul în bolul cu pui. Amestecați bine și lăsați să se marineze pentru 15-30 de minute.
  3. Pregătim sosul: amestecați sosul de soia, sosul de chilli, oțetul cu zahărul, făina de porumb și apa.
  4. Încălziți de preferat un wok sau o tigaie adâncă la cea mai înaltă temperatură până când devine foarte fierbinte (puteți testa cu o picătură de apă, dacă apa se evaporă imediat, tigaia este suficient de fierbinte). Adăugați uleiul și ungeți tigaia. Adăugați ardeiul iute, prajiți puțin, apoi adăugați ghimbirul și usturoiul și amestecați în wok/tigaie. Adăugați puiul. Prăjiți și amestecați cu o lingură timp de 1-2 minute la temperatură foarte ridicată. Stropiți cu vinul les mariginile wok-ului sau ale tigăii, amestecând continuu. Adăugați acum și ceapa verde și continuați să prăjiți pentru încă 1-2 minute. Puiul ar trebui să fie aproape gata!
  5.  Adăugați sosul foarte bine amestecat în tigaie. Continuați să amestecați până observați că se îngroașă.
  6.  Adăugați alunele, amestecați bine de câteva ori, apoi se porționează în boluri.

Serviți imediat! Merge incredibil de bine cu Orez Basmati/ Jasmine simplu.

Poftă Bună și ne revedem săptămâna viitoare cu alte rețete interesante din alt stil chinezesc de gătire!