Cele șapte bucătării ale Chinei – Stilul Shanghai


Bine v-am regăsit după vacanță, sperăm că ați avut parte de cele mai frumoase momente împreună cu cei dragi!

Continuăm astăzi cu aventura noastră în bucătăriile chinezești!

Stilul Shanghai

Astăzi vă vom prezenta stilul Shanghai; acest stil provine din partea de Est a Chinei, în zona de deltă a râului Yangtze, mai exact din provinciile Jiangsu, Chekiang și Anhui. Chiar dacă poartă numele de Shanghai, această bucătăria se mai poate numi și Estică pentru că este alcătuită dintr-o multitudine de stiluri din zona estică a Chinei. Climatul și terenurile fertile traversate de multe râuri reprezintă o zonă agriculturală de excepție, care produce foarte multe tipuri de fructe de mare, pești și diferite tipuri de orez.

Într-un întreg, bucătăria Estică este bogată, și tinde mai mult spre aromele dulci, iar mâncarea este de obicei foarte aspectuoasă, multe preparate fiind marinate în diferite tipuri de alcool tradițional. Mulți bucătari preferă ingredientele proaspete și crude (fructele de mare). Bucătăria Shanghai este cea mai „tănâră” dintre bucătăriile chinezești, numindu-se tradițional Bucătăria BenBang (本帮菜;) și își găsește originile în Dinastiile Ming și Qing (1368-1840).

Orez prăjit YangChow

O rețetă originară din Yangchow în partea de Est a Chinei, acest fel de mâncare este favorită în mai multe zone a Chinei, această rețetă fiind foarte răspândită. Este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri pe bază de orez, atât în China cât și în exteriorul ei. În zona Estică, creveții sunt folosiți mereu în această rețetă, însă în celalte părți ale Chinei, ingredientele pot varia.

Ingrediente

  • 225g de creveți proaspeți sau congelați
  • 120ml de ulei de porumb/susan
  • 2 căciulii de usturoi, curățate și tocate mărunt
  • 15ml de vin din orez/ vin alb demisec
  • 2 ouă mari
  • Sare și piper după gust
  • În jur de 800 de grame de orez fiert înainte, orezul fiert de o zi este perfect deasemenea
  • 4 cepe verzi tăiate în inele, partea albă separată de cea verde
  • 225g de șuncă/ jambon/ bacon
  • 225g de mazăre congelată sau proaspătă
  • 22.5 ml de sos de soia
  • 30-45ml de supă de pui/vită

Pentru marinadă

  • O linguriță și jumătate de sare
  • O linguriță și jumatătate de făină de porumb
  • Jumătate de albuș de ou

Metodă

  1. Dacă folosim creveți congelați, se dezgheață la temperatura camerei și se curăță, iar după aceea îi tăiem în bucățele mici de 2 cm. Uscăm creveții, tamponând cu servețele de bucătărie și îi punem într-un bol.
  2. Pregătim marinada: amestecăm sarea cu făina de porumb și albușul. Turnăm peste creveți și amestecăm bine pentru a-i acoperi. Acoperim și punem la frigider, pentru minim 2-3 ore sau peste noapte.
  3. Încălzim un wok la temperatură înaltă pană când fumegă. Adăugăm 30ml de ulei (2 linguri) și îl împrăștiem în tigaie. Adăugăm usturoiul, iar când începe să prindă culoare, adăugăm și creveții. Amestecăm continuu pentru un minut sau pană când sunt aproape gatiți creveții și devin roz. Stropim cu vinul ales, când sfârâitul se oprește, scoatem creveții din wok și îi punem deoparte. Spălăm și uscăm wok-ul.
  4. Batem ușor ouăle cu o lingură de ulei și puțină sare. Încingem o tigaie și adăugăm 15 ml de ulei (o lingură) și acoperim toată tigaia.
  5. Turnăm jumătate din oul bătut și îl întindem în tigaie exact ca o clătită sau omletă. După puțin timp, întoarcem „clătita” și pe partea cealaltă pană este gata. Înlăturăm clătita din tigaie și o tăiem în fășii subțiri.
  6. Separăm orezul cât de mult posibil. Fierbem mazărea în apă sărată pentru 3-4 minute și scurgem bine.
  7. Reîncălzim wok-ul până fumegă. Adăugăm uleiul rămas și punem partea albă de la ceapă. Turnăm peste oul rămas, iar apoi adăugăm imediat orezul. Amestecăm bine de tot cu o spatulă.
  8. Când totul este încălzit bine, adăugăm jambonul, amestecăm, iar apoi adăugăm mazărea, amestecăm și adăugăm creveții. În timp ce amestecăm continuu, adăugăm sosul de soia și supa.
  9. Într-un final, adăugăm jumătate din fâșiile de ou și partea verde de la ceapă, amestecăm. Aranjăm totul în farfurii și decorăm deasupra cu fâșiile de ou rămase.

Rezultă patru porții ca fel principal

Vă dorim poftă bună!

Ne revedem săptămâna viitoare!

Sursă imagine: https://www.kawalingpinoy.com/yang-chow-fried-rice/